← Terug naar Van Amerongen Fotografie

Cursusaanbod

Basiscursus (digitale) fotografie

Tijdens deze bijeenkomst leer je de mogelijkheden van van je digitale spiegelreflexcamera kennen. Begrippen als bijvoorbeeld diafragma, sluitertijd en iso-waarden passeren de revue. Door beter grip te krijgen op het eindresultaat zal het plezier in de fotografie alleen maar toenemen.

Naast alle technische zaken die het beeld beïnvloeden wordt er ook aandacht besteed aan ‘het kijken’. Kijken en zien maken het verschil tussen een standaardfoto waaraan de kijker snel voorbij gaat, en de foto die werkelijk het bekijken waard is.

De eerste bijeenkomst wordt afgesloten met het geven van een opdracht.

Tijdens de tweede, kortere, bijeenkomst wordt er naar de resultaten gekeken en kan je zelf nog een onderwerp naar keuze op de agenda zetten.

Duur :
1e bijkomst ± 3 uur
2e bijeenkomst ± 1 uur
Datum : nog onbekend (kan ook op afspraak)
Aantal deelnemers : individueel of in een groepje van maximaal 3 personen.
Kosten :
€ 145,- pp - bij meerdere deelnemers
€ 195,- individueel

Werken met studiolicht

Deze workshop laat zien hoe je met ‘maakbaar’ licht je beeld kan beïnvloeden. Aan bod komen o.a. verschillende lichtvormers zoals softboxen, paraplu’s, reflectoren en refelctieschermen. Verder kijken we naar het gebruik van de lichtmeter en het juist instellen van de camera.
Na het behandelen van een stukje theorie volgt een praktisch gedeelte waarbij we daadwerkelijk een set gaan opbouwen.
Samen kijken we hoe je met een eenvoudige lichtopstelling tot een fraai beeld kan komen. Je kan zelf ervaren dat je niet over een grote hoeveelheid flitsers hoeft te beschikken om goede foto’s te maken ...

Duur : ± 3 uur
Datum : nog onbekend (kan ook op afspraak)
Aantal deelnemers : individueel of in een groepje van maximaal 3 personen.
Kosten :
€ 125,- pp - bij meerdere deelnemers
€ 175,- individueel

Colormanagement (van foto tot print)

Tijdens deze cursus wordt gekeken wat er allemaal bij komt kijken om van je digitale bestand tot een mooie print of afdruk te komen.
We kijken bv. naar het histogram, het verschil tussen Adobe RGB en sRGB, het omgaan met zwart/wit-foto’s, de noodzaak om te kalibreren en het juist instellen van Photoshop.
Uiteraard eindigen we met het printen zelf. Iedereen krijgt de mogelijkheid een eigen favoriete foto uit te printen (A3) en mee te nemen.

Om deze cursus goed te kunnen volgen is ervaring met de basishandelingen van Photoshop (Elements) of Lightroom een voordeel.

Duur : ± 2 uur
Datum : nog onbekend (kan ook op afspraak)
Aantal deelnemers : individueel of in een groepje van maximaal 3 personen.
Kosten :
€ 100,- pp - bij meerdere deelnemers
€ 150,- individueel

Werken met Lightroom

Het software programma Adobe Photoshop Lightroom is een van de beste programma’s om al je gemaakte foto’s te beheren en te bewerken.
Hoe gebruiksvriendelijk dit programma ook is, de hoeveelheid aan mogelijkheden maakt dat het menigeen toch afschrikt. Dat is jammer. Lightroom maakt voor veel fotografen het bezit van Photoshop (elements) overbodig en biedt tevens een mooie oplossing om controle te houden over je foto-archief.

Tijdens deze cursus komen vrijwel alle onderdelen van Lightroom aan de orde. In ieder geval die functies die nodig zijn om snel en efficiënt met het programma te kunnen werken.

  • het importeren in Lightroom en archiveren van je foto’s. Ook wordt uitgelegd wat de noodzaak is om IPTC-informatie toe te kennen aan het bestand.
  • de bibliotheek van Lightroom
  • het bewerken van je foto’s
  • het gebruik van voorinstellingen (zowel bij importeren, bewerken als exporteren)
  • het aanpassen van de voorkeuren en de interface
  • het printen
  • diversen
Duur : ± 3 uur
Datum : nog onbekend (kan ook op afspraak)
Aantal deelnemers : individueel of in een groepje van maximaal 3 personen.
Kosten :
€ 135,- pp - bij meerdere deelnemers
€ 185,- individueel

Alle bijeenkomsten worden gegeven in mijn studio / galerie aan de Oudegracht 334 te Utrecht.

Alle genoemde tarieven zijn inclusief b.t.w. en kunnen op de dag van de cursus zelf voldaan worden (contant of via pin).